حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي عصر روز (سهشنبه) در ديدار سران سه قوه، مسئولان و كارگزاران نظام، مديران ارشد دستگاههاي مختلف و عناصر فعال سياسي، اجتماعي و فرهنگي، افزايش توانمنديهاي اساسي را موجب مصونيت و اقتدار ملت و كشور خواندند و افزودند: برنامهريزي و اولويتبندي در حل دو مشكل اساسي ركود و بيكاري، شتاب حركت براي تحقق اقتصاد مقاومتي را افزونتر خواهد كرد.
رهبر انقلاب اسلامي در ابتداي سخنان خود با توصيه به بهرهگيري هرچه بيشتر از فضاي معنوي ماه مبارك رمضان به برخي ادعيه در اين ماه شريف اشاره كردند و گفتند: در برخي ادعيهي رمضاني درخواست نجات از گناهاني شده است كه اگر خداي نكرده مسئولان به آنها مبتلا شوند، ضرر آن به همهي جامعه و به كشور خواهد رسيد.
حضرت آيتالله خامنهاي، بيانگيزگي، غفلت، سخت شدن دل، بيخيالي و غرور را ازجملهي اين گناهان برشمردند و خاطرنشان كردند: اگر مسئولان از خود مراقبت نكنند و مبتلا به اين گناهان شوند، مراحل بعدي و خطرناكتر، كم آوردن در بزنگاهها، ابتلا به نفاق و تكذيب نعمتهاي الهي است.
ايشان تنها راه رهايي از اين گناهان و لغزشها را، تقوا و مراقبت از خويش دانستند.
رهبر انقلاب اسلامي سپس به مسائل روز اشاره كردند و با تأكيد بر اينكه كشور در برههي كنوني، در شرايط حساس و خاصي قرار دارد، افزودند: ازجمله ويژگيهاي مقطع فعلي اين است كه مسئولان، برخلاف اوايل انقلاب، با ظرفيتهاي عظيم كشور بيشتر آشنا هستند و آگاهي كامل و جامعي نسبت به توانمنديها و امكانات دارند.
حضرت آيتالله خامنهاي گفتند: ويژگي ديگري كه موجب حساس بودن مقطع فعلي است، وجود يك دشمني آشكار خاص با جمهوري اسلامي است كه فراتر از اختلافات معمولي ميان دولتها است.
ايشان در بيان علت اصلي اين دشمني خاص، جمهوري اسلامي ايران را يك پديدهي بيسابقه خواندند و خاطرنشان كردند: نظام اسلامي بر پايهي مباني فكري و عملي اسلامي با «استكبار، ظلم، تبعيض، و سياستهاي زورگويانه» مخالف است و با وجود همهي فشارها، قدرت و نفوذ آن روزبهروز در منطقه و جهان گسترش و عمق يافته و بهعنوان يك قدرت رو به ظهور جديد، منافع ظالمانهي قدرتهاي استكباري را به چالش كشيده است.
رهبر انقلاب اسلامي تأكيد كردند: بايد طراحي و نقشهي دشمن را شناخته و براي مقابله با آن، طراحي كلان و مصونيتبخشي داشته باشيم كه برنامههاي اجرايي نيز در چارچوب اين طراحي كلان معنا پيدا خواهند كرد.
حضرت آيتالله خامنهاي افزودند: طراحي و نقشهي دشمن، از بين بردن توانمنديهاي جمهوري اسلامي و اگر نتواند، جلوگيري از رشد اين توانمنديها است.
ايشان با تأكيد بر اينكه تنها راه مقابله با طراحي دشمن، استفادهي صحيح و مناسب از ظرفيتها و افزايش روزافزون قدرت و اقتدار كشور است، به بيان توانمنديهاي اصلي و اساسي كشور پرداختند.
«ايمان اسلامي» اولين توانمندي بود كه رهبر انقلاب اسلامي به آن اشاره كردند و گفتند: طرف مقابل از همهي امكانات خود بهويژه فضاي مجازي استفاده ميكند تا ايمان اسلامي نسل جوان و نسلهاي بعدي را متزلزل كند؛ بنابراين بايد براي حفظ و عمقبخشي به ايمان اسلامي در جامعه بهعنوان يكي از زمينههاي اقتدار، اهتمام ويژهاي داشته باشيم.
حضرت آيتالله خامنهاي «پيشرفتهاي علمي» را دومين توانمندي اساسي كشور خواندند و با تأكيد بر اينكه طرف مقابل بهشدت مخالف پيشرفت علمي است و براي متوقف كردن آن به ترور دانشمندان كشور نيز متوسل شده است افزودند: آنها براي مقابله با پيشرفت علمي حتي از ابزارهاي خباثتآميز و ممنوع همچون بدافزارها و ويروسهاي اينترنتي استفاده كردند كه ميتوانستيم براي اين جنايت، گريبان آنها را در دادگاههاي بينالمللي بگيريم كه متأسفانه اين كار انجام نشد.
ايشان خاطرنشان كردند: يكي از دلايل عمدهي فشار بر بخش هستهاي، مخالفت با پيشرفت علمي كشور است و خودشان هم ميدانند كه ادعاي تلاش براي دستيابي به بمب هستهاي، يك دروغ آشكار است.
رهبر انقلاب اسلامي «توانمندي اقتصادي» و «توانمندي دفاعي بازدارنده» را از ديگر عوامل اقتدار كشور دانستند و با تأكيد بر افزايش اين توانمنديها گفتند: توانمندي سياسي ملي بهمعناي وحدت و انسجام ملي بايد حفظ شود و با وجود اختلافها و سلايق گوناگون سياسي كه اشكالي هم ندارد، در مباني حركت نظام، اختلافي در بين مردم به وجود نيايد.
حضرت آيتالله خامنهاي خاطرنشان كردند: به لطف الهي امروز اين انسجام و وحدت ملي نسبت به مباني نظام وجود دارد و قاطبهي مردم به انقلاب، مظاهر انقلاب، يادگارهاي انقلاب و نام و ياد امام (رحمهالله) علاقهمند هستند.
ايشان «جمعيت جوان كشور» را از ديگر توانمنديهاي اساسي برشمردند و افزودند: جمعيت جوان نعمت بسيار بزرگ و مهمي است و مسئولان دولتي بايد با برنامهريزي صحيح در جهت افزايش جمعيت جوان كشور حركت كنند.
حضرت آيتالله خامنهاي بعد از تأكيد بر افزايش توانمنديهاي ششگانهي اساسي كشور براي مقابله با طراحي دشمن، خاطرنشان كردند: دشمن عبارت است از «شبكهي استكبار» كه در رأس آن دولت آمريكا قرار دارد و همچنين «شبكهي صهيونيستي» كه مظهر آن رژيم جعلي صهيونيستي است.
ايشان با اشاره به اينكه طرف مقابل بههيچوجه دشمني خود را پنهان نميكند، گفتند: سخن چند روز پيش وزير امور خارجه در جلسهي علني مجلس مبني بر اينكه ذات آمريكا تغييري نكرده، سخن كاملاً درستي است، ذات آمريكاي كنوني همان ذات آمريكاي دوران ريگان است و هيچ تفاوتي هم ميان دموكرات و جمهوريخواه وجود ندارد.
حضرت آيتالله خامنهاي به يك تصور غلط درخصوص آمريكا اشاره و خاطرنشان كردند: برخي تصور ميكنند ما ميتوانيم با آمريكا كنار بياييم و مشكلات خود را حل كنيم درحاليكه اين تصور نادرست، و يك توهم است.
ايشان با تأكيد بر اينكه از لحاظ منطقي، هيچگاه جمهوري اسلامي ايران مورد محبت دولت آمريكا قرار نخواهد گرفت، گفتند: رفتار آمريكاييها همواره خباثتآميز و همراه با عناد بوده است؛ بنابراين تصور اينكه مسائل ايران و آمريكا سوءتفاهم است و از طريق مذاكره و به شيوهي «پنجاه-پنجاه» قابل حل است، تصوري غير واقعي و غلط است.
رهبر انقلاب اسلامي افزودند: مسئلهي اصلي آمريكاييها، موجوديت جمهوري اسلامي ايران است كه با مذاكره و رابطه حل نميشود زيرا قدرت و استقلال ناشي از اسلام براي استكبار غير قابل قبول است.
حضرت آيتالله خامنهاي با تأكيد بر اينكه از ديدگاه آمريكا، مصالحه بهمعناي تنزل از مواضع و اصول است، خاطرنشان كردند: اين تنزل پاياني ندارد همانگونه كه اكنون بعد از موضوع هستهاي، موضوع موشكي را پيش كشيدهاند، بعد از موشك، نوبت به حقوق بشر ميرسد، بعد از حقوق بشر، موضوع شوراي نگهبان، سپس موضوع ولايت فقيه و در نهايت قانون اساسي و حاكميت اسلام مطرح خواهد شد؛ بنابراين تصور اينكه جمهوري اسلامي ميتواند با آمريكاييها به مصالحه برسد، تصور نادرستي است.
رهبر انقلاب اسلامي به يك تصور غلط ديگر نيز اشاره كردند و افزودند: برخي تصور ميكنند كه علت خصومت آمريكا با ايران، تحريكها و ستيزهگري جمهوري اسلامي است درحاليكه آنها بودند كه از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي، با بدگويي، تحريم، طلبكاري و پناه دادن به دشمن ملت ايران، بناي دشمني و ستيزه را گذاشتند.
رهبر انقلاب اسلامي، تقويت «مصونيت و اقتدار كشور» را علاج واقعي همهي دشمنيهاي مستكبران خواندند و تأكيد كردند: براساس فرمان صريح قرآن بايد هرچه ميتوانيم قوت و قدرت «ايماني، اقتصادي، دفاعي، علمي، سياسي و جمعيتي» خود را افزايش دهيم.
ايشان با فراخوان مسئولان همهي دستگاهها به اداي كامل وظايف خود در روند افزايش توان و «مصونيت ملي»، به مسئولان وزارتخانهها و دستگاههاي مرتبط با توان علمي كشور توصيه كردند خود را از حواشي دور نگه دارند.
حضرت آيتالله خامنهاي با تأكيد بر ضرورت حمايت از جوانان معتقد و انقلابي بهعنوان يكي از توانمنديهاي كشور، افزودند: همانگونه كه صريح و آشكارا گفتم همواره از جوانان مؤمن انقلابي دفاع ميكنم و به آنها ارادت دارم.
رهبر انقلاب اسلامي سخنان خود در جمع مسئولان و مديران ارشد نظام را با بيان تذكراتي مهم در دو زمينهي اقتصاد و برجام ادامه دادند.
ايشان ركود و بيكاري را دو مشكل عمدهي كشور دانستند و خاطرنشان كردند: اين مشكلات بيشتر از اينكه ناشي از تحريمها باشد، متوجه سياستها و برنامههاي دولت فعلي، دولت سابق و دولت اسبق است.
حضرت آيتالله خامنهاي در بيان برخي راهكارها براي حل اين دو مشكل، توجه به صنايع كوچك و متوسط را ضروري خواندند و افزودند: احياي اينگونه صنايع، از بنيانهاي اقتصاد مقاومتي است و ميتواند تا حد زيادي باعث تحرك اقتصادي و ايجاد اشتغال شود.
رهبر انقلاب اولويتبندي كارها را بسيار مهم خواندند و خاطرنشان كردند: طبيعي است كه هر يك از وزيران محترم مشكلات خود را مهمتر بداند و براي جذب منابع بيشتر تلاش كند اما دولت بايد با اولويتبندي واقعي، حركت اقتصادي را شتاب دهد.
ايشان با ابراز اميدواري دربارهي عيني شدن نتايج فعاليتهاي دولت در زمينهي اقتصاد مقاومتي، حمايت از شركتهاي دانشبنيان را داراي اولويت كامل و در حل دو مشكل عمدهي ركود و بيكاري مؤثر خواندند.
حضرت آيتالله خامنهاي، جذب و هدايت سرمايهها و منابع خارجي به زمينههاي مورد نياز كشور را نيز مهم برشمردند و خاطرنشان كردند: در اين عرصه نيز بايد با اولويتبندي عمل كرد.
جلوگيري از واردات كالاهايي كه مشابه داخلي دارند و يا مورد نياز كشور نيستند، تبديل تجهيزات فرسودهي صنايع، توجه كامل به بخش كشاورزي و تمركز و سرمايهگذاري براي توليد و صادرات فرآوردههاي نفتي بهجاي خامفروشي از ديگر توصيههاي رهبر انقلاب به مسئولان بود.
ايشان افزودند: افزايش توليد و صادرات نفت، نياز كشور است اما در كشوري كه داراي بزرگترين ذخائر گازي و نفتي جهان است، واردات بنزين نبايد انجام شود و مسئولان براي رفع اين مشكل بايد برنامهريزي و اقدام كنند.
حضرت آيتالله خامنهاي در نقد ديدگاهي كه معتقد است منابع لازم براي تحقق اقتصاد مقاومتي وجود ندارد، افزودند: سپردههاي ارزي و ريالي مردم در بانكها، رقم بسيار بالايي است؛ با افزايش «تسهيلات و مشوقهاي قانوني»، اين منابع را به سمت شتاب يافتن روند اقتصاد مقاومتي هدايت كنيد.
مسئلهي برجام و ارزيابي ميزان پايبندي طرفهاي مقابل به تعهداتشان، آخرين بخش از سخنان مهم رهبر انقلاب اسلامي در جمع مسئولان و كارگزاران نظام بود.
حضرت آيتالله خامنهاي، نظرات هر دو گروه موافقان و مخالفان برجام را مبالغهآميز خواندند و گفتند: هم افرادي كه از برجام تمجيد ميكنند و هم مخالفان و منتقدان آن، در بيان نظرات خود گاهي مبالغه و اغراق ميكنند، درحاليكه برجام هم «نقاط مثبت و محسّنات» دارد و هم «نقاط ضعف و معايب».
رهبر انقلاب افزودند: محسّنات برجام همان مواردي بود كه جمهوري اسلامي را به روي آوردن به مذاكرات ترغيب كرد كه البته خيلي از آن محسّنات تأمين نشد.
ايشان در اشاره به معايب برجام خاطرنشان كردند: اين معايب مواردي است كه ما هميشه از آن بيمناك بوديم و تكرار ميكرديم كه طرف مقابل، طرف بدعهد و بدذاتي است كه دبّه در ميآورد و زير قول خود ميزند.
ايشان افزودند: در برجام خُلَل و فُرَجهايي وجود دارد كه اگر بسته ميشد، معايب، كمتر يا منتفي ميشدند.
حضرت آيتالله خامنهاي با تجليل از تلاش فراوان و سخت مذاكرهكنندگان هستهاي، تأكيد كردند: آنچه كه درخصوص برجام ميگوييم، مطلقاً ناظر به زحمات و تلاشهاي اين برادران عزيز نيست، بلكه ارزيابي عملكرد طرف مقابل است.
رهبر انقلاب با اشاره به زواياي پرابهام سند برجام كه زمينهي سوءاستفادهي طرفهاي مقابل را فراهم كرده است تأكيد كردند: جمهوري اسلامي ابتدائاً برجام را نقض نخواهد كرد، زيرا وفاي به عهد، دستور قرآني است اما اگر تهديد نامزدهاي رياست جمهوري آمريكا مبني بر پاره كردن برجام عملي شود، جمهوري اسلامي برجام را آتش خواهد زد كه اين كار هم دستوري قرآني دربارهي نقض عهد متقابل است.
حضرت آيتالله خامنهاي در ادامه به تشريح مصاديقي از عمل نكردن آمريكا به تعهدات خود پرداختند و خاطرنشان كردند: وظيفهي طرف مقابل، برطرف كردن تحريمها بود اما به اين وظيفه عمل نكرده يعني بخشي از تحريمها را بهنحوي برداشته اما در عمل تحريمها برداشته نشده است.
رهبر انقلاب خاطرنشان كردند: آمريكاييها تحريمهاي اوليه را بهطور كامل حفظ كردهاند كه اين مسئله بر تحريمهاي ثانويه نيز كه قرار بود برطرف شود اثر ميگذارد.
حضرت آيتالله خامنهاي تأكيد كردند: دستاندركاران به اين واقعيات توجه و دقت كنند و اين حرف را تكرار نكنند كه تحريمها برداشته شده است.
ايشان با اشاره به حل نشدن مشكل معاملات با بانكهاي خارجي، افزودند: مقامات دولت آمريكا در زبان و بخشنامه ميگويند كه مانعي براي معاملات بانكي با ايران وجود ندارد اما در عمل كاري ميكنند كه بانكها جرئت معامله با ايران را نداشته باشند.
حضرت آيتالله خامنهاي، سخنان اخير يك مقام مسئول آمريكايي را مبني بر اينكه «ما نميگذاريم ايران راحت باشد»، نمونهاي از همين رفتار دوگانه دانستند و گفتند: طرف آمريكايي اين گناه و تخلف بزرگ را در مانعتراشي براي تعامل بانكهاي خارجي با ايران انجام داده و كسي نبايد كار آمريكاييها را توجيه كند.
«بيمهي نفتكشها» موضوع مهم ديگري بود كه رهبر انقلاب، جزئياتي از تخلف و بدعهدي آمريكا درخصوص آن را بيان و خاطرنشان كردند: البته آنها در سقف محدودي اين بيمه را قبول كردهاند اما ساختارهاي بزرگ بيمه وارد اين موضوع نميشوند زيرا آمريكاييها در آن ساختارها عضو هستند و مانعتراشي ميكنند.
ايشان با اشاره به انجام كامل تعهدات جمهوري اسلامي افزودند: ما پيشپرداختها و تعهدات خود را پيدرپي انجام داديم و غنيسازي ۲۰ درصد، فردو و اراك را تعطيل كرديم، اما طرف مقابل همچنان متوقع است.
حضرت آيتالله خامنهاي خطاب به رئيس سازمان انرژي اتمي كشور تأكيد كردند: توقعات طرف مقابل را در زمينهي «الياف كربنِ داراي كاربرد در ساخت سانتريفيوژها» و درخصوص «اندازهگيري ۳۰۰ كيلو مواد هستهاي» مطلقاً قبول نكنيد و زير بار آنها نرويد.
رهبر انقلاب با اشاره به پولهاي بلوكهشدهي كشورمان در خارج گفتند: امروز دسترسي به درآمدهاي نفتي كشور كاري دشوار و هزينهدار است و پولهايي هم كه در بانكهاي ديگر كشورها داريم، هنوز به جمهوري اسلامي برنگشته است چرا كه اين پولها به دلار است و انتقال آنها به دليل دشمني و بدعهدي آمريكا قفل شده است.
حضرت آيتالله خامنهاي در ادامهي سخنانشان صنعت هستهاي را صنعتي راهبردي خواندند كه بايد بدون لطمه باقي بماند و توسعه يابد.
ايشان با اشاره به تأثير محسوس صنعت هستهاي در مصونيتبخشي و افزايش امنيت كشور تأكيد كردند: قابليتهاي اين صنعت، نيروي انساني تواناي آن و امكان رسيدن آن به وضعيت قبلي بايد مورد مراقبت قرار گيرد و حفظ شود.
رهبر انقلاب افزودند: خوشبختانه قابليت بازگشت به وضع قبلي حفظ شده و ما ميتوانيم در شرايطي كه لازم بدانيم با سانتريفيوژهاي نسل جديد در كمتر از يكسالونيم به ۱۰۰ هزار سو دست يابيم؛ بنابراين طرف مقابل خيال نكند كه دست ما بسته است.
حضرت آيتالله خامنهاي با تأكيد بر مقابلهي جدي با هرگونه كارشكني آمريكا خطاب به مسئولان تأكيد كردند: حق گرفتني است آن هم از گرگي مثل آمريكا كه بايد حق را از دهانش بيرون كشيد.
رهبر انقلاب با ابراز خرسندي از سخنان رئيسجمهور و وزير خارجه مبني بر مقابله با مانعتراشيهاي آمريكا خاطرنشان كردند: براي مقابله با جفاها و اقدامات طرف مقابل بايد تواناييهاي خود را حفظ كنيم.
ايشان دستيابي ايران به غنيسازي ۲۰ درصد و ساخت سانتريفيوژهاي پيشرفته را عوامل اصلي قبول برخي تعهدات از جانب آمريكا دانستند و تأكيد كردند: اگر اقتدار علمي و فناوري ايران نبود آمريكاييها قطعاً همين وضع فعلي را هم قبول نميكردند؛ بنابراين بايد اين اقتدار هرچه بيشتر افزايش يابد.
رهبر انقلاب در آخرين نكتهي بخش هستهاي سخنان خود در جمع مسئولان و كارگزاران نظام گفتند: از هيأت نظارت بر اجراي برجام توقع داريم با دقت و مراقبت افزونتر در هر نقطهاي كه طرف مقابل بد عمل ميكند يا به فكر خيانت است بايستد و از منافع ملت دفاع نمايد.
پيش از سخنان رهبر انقلاب اسلامي، حجتالاسلام والمسلمين روحاني رئيسجمهور، در سخناني ماه رمضان را ماه رحمت الهي خواند و با اشاره به شرايط كشور در زمان آغاز به كار دولت يازدهم گفت: دولت، كنترل و مهار تورم را اولويت خود قرار داد و توانستيم تورم را از ۴۰.۱ درصد در سال ۹۲ به ۱۱.۹ درصد در پايان سال ۹۴ برسانيم و در ماه آينده نيز به تورم يك رقمي دست خواهيم يافت.
آقاي روحاني، كنترل بازار ارز، رشد اقتصادي و خروج از ركود را از ديگر دستاوردهاي دولت دانست.
رئيسجمهور در بخش ديگري از سخنان خود به اقدامات دولت در بخش كشاورزي اشاره كرد و گفت: از سال ۹۲ تا ۹۴ توليدات كشاورزي از ۹۷ ميليون تن به ۱۱۲ ميليون تن رسيد.
آقاي روحاني افزود: در زمينهي ذخاير و مواد غذايي استراتژيك مثل گندم و برنج، ذخاير سال ۹۴ نسبت به سال ۹۲ سه برابر شده و پيشبيني توليد گندم در سال جاري ۱۰ ميليون تن است كه تقريباً برابر با نيازهاي كشور است.
آقاي روحاني با اشاره به پيشرفتهاي صنعت نفت، گفت: فازهاي ۱۲ ، ۱۵ ، ۱۶ و ۱۷ پارس جنوبي به افتتاح رسيد و سه تا چهار فاز ديگر نيز تا پايان امسال افتتاح خواهد شد.
رئيسجمهور افزود: توليد گاز كشور در اين مدت ۱۵۰ ميليون مترمكعب در سال افزايش پيدا كرده است.
وي به افزايش خطوط ريلي كشور اشاره كرد و گفت: با اضافه شدن ۴۷۵ كيلومتر به خطوط ريلي و برنامهريزي براي ۷۰۰ كيلومتر ديگر، شاهد تحول بزرگي در زمينهي ريل و ترانزيت خواهيم بود.
آقاي روحاني با بيان اينكه در زمينهي تجارت خارجي شاهد تحول مثبتي بوديم، تأكيد كرد: در سال قبل بعد از ۶۰ سال براي اولين بار صادرات غيرنفتي كشور از واردات غيرنفتي پيشي گرفت.
وي ادامه داد: بهطور متوسط در هشت سال گذشته تراز تجاري كشور، منفي ۲۵ ميليارد دلار بوده اما براي اولين بار اين تراز تجاري مثبت شده است.
آقاي روحاني همچنين با اشاره به مذاكرات هستهاي گفت: در اين مذاكرات، حقوق هستهاي ملت ايران را تثبيت كرديم و قطعنامههاي ظالمانه لغو شدند.
رئيسجمهور، اولين قدم پس از رفع تحريم را دستيابي به بازار صادراتي نفت خواند و گفت: در اين زمينه تقريباً به همان شرايط قبل از تحريم نزديك شدهايم.
آقاي روحاني با بيان اينكه توليد ميعانات از ۳۷۰ هزار بشكه به ۳۹۰ هزار بشكه در ماههاي اخير رسيده است، افزود: صادرات نفت خام امروز به دو ميليون بشكه افزايش پيدا كرده و توليد نفت هم از ۲.۷ ميليون بشكه به ۳.۸ ميليون بشكه رسيده است.
رئيسجمهور تأكيد كرد: امروز به اتحاد و ايستادگي براي دستيابي به اهداف نياز داريم.
وي مهمترين مسئلهي پيش روي كشور را مسئلهي اشتغال دانست و با بيان اينكه يكي از افتخارات دولت يازدهم در طول ۳ سال گذشته، ايجاد يك ميليون و ۳۴۰ هزار اشتغال خالص جديد است، گفت: طبق اعلام مركز آمار هماكنون بيش از ۲۲ ميليون شاغل در كشور داريم.
وي يكي از مشكلات براي رسيدن به رشد اقتصادي را كمبود تقاضا دانست و افزود: بدون بازار جديد نميتوانيم به رشد اقتصادي مطلوب برسيم و بدين منظور بايد بهدنبال بازار جديد داخلي و خارجي و نيز سرمايهگذاري خارجي باشيم.
رئيسجمهور با اشاره به سخنان اخير رهبر انقلاب در مورد بيكاري جوانان تأكيد كرد: براي دولت هم مايهي شرمساري است كه جوان تحصيلكردهي ايراني بيكار باشد.
آقاي روحاني با بيان اينكه از سال گذشته ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي به دستور رهبر انقلاب تشكيل شده گفت: اين ستاد تاكنون ۱۹ جلسه تشكيل داده و ۱۱۰ طرح را در اولويت قرار داده است.
آقاي روحاني با اشاره به اينكه نبايد اعتماد ميان مردم و جامعه سست شود، افزود: اگر در گوشهاي چند نفر حقوق بالاتري را برداشت كردند، آن را تبديل به مسئلهي ملي نكنيم و دولت نيز گوش شنوايي براي شنيدن نقدها دارد.