اخبار

سازمان حج و زیارت در سالی که گذشت

سازمان حج و زیارت در سالی که گذشت

آغاز برنامه ریزی ها و انعقاد قراردادهای حج 92 همزمان با موسم حج 91 همچون روال سال‌های گذشته انجام گرفت. ثبت نام زائران حج تمتع 92 در کاروان های حج از اردیبهشت ماه امسال صورت پذیرفت. در حج سالجاری 64 هزار زائر ایرانی حج تمتع از 17 ایستگاه پروازی کشور به عربستان اعزام شدند. نخستین پرواز حج تمتع امسال که حامل اولین گروه از عوامل اجرایی و فرهنگی حج 92 بود 18 شهریور ماه به سرزمین وحی انجام گرفت و اولین گروه از زائران ایرانی بیت الله الحرام 23 شهریور ماه 92 از فرودگاه بین المللی مهرآباد تهران عازم سرزمین وحی شدند و آخرین گروه از حج‌گزاران ایرانی 17 مهرماه از فرودگاه تبریز به عربستان اعزام شدند. زائران ایرانی حج تمتع 92 در قالب 183 پرواز شامل 48 پرواز شرکت هواپیمایی ایران ایر، 47 پرواز شرکت هواپیمایی ماهان و 88 پرواز شرکت هواپیمایی سعودی به عربستان اعزام شدند.
بازگشت مبلغ دومیلیون تومان به حساب زائران حج تمتع 92 پیش از اعزام به عربستان
یکی از اتفاقاتی که در حج سالجاری برای اولین بار صورت گرفت، بازگشت مبلغ دو میلیون تومان به حساب زائران حج تمتع 92 پیش از اعزام آنان به سرزمین وحی بود. بنا به تأکید نماینده محترم ولی فقیه در امور حج و زیارت و پیگیری مجدانه ریاست سازمان حج و زیارت در موسم حج سال 92 ، مبلغ دو میلیون تومان شامل 900 هزار تومان از محل صرفه جویی های سازمان حج و زیارت در خصوص هزینه حج  و مبلغ یک میلیون و 100 هزار تومان از محل سود سپرده گذاری زائران در بانکها، با همکاری خوب بانک ملی ایران پیش از اعزام زائران حج تمتع به سرزمین وحی به حساب آنان واریز شد و با تکمیل چرخه استرداد مبلغ یاد شده به حساب حجاج 92، در مجموع مبلغ 110 میلیارد تومان به حساب زائران ایرانی حج تمتع بازگردانده شد و این اقدام موجبات رضایت زائران حج سالجاری را در آستانه اعزام به این سفر معنوی فراهم آورد.
اولین های حج 92
حج 92 با اولین هایی نیز همراه بود که مهمترین آنها شامل جایگزینی کامل ساختار مجموعه محوری با ساختار مدیرکاروان محوری، تهیه میوه و تدارکات متمرکز برای مجموعه ها که انسجام و یکپارچگی حاصل از این اقدام ، علاوه بر مدیریت خوب هزینه ها، رضایت زائران را نیز در پی داشت . از دیگر اولین های حج 92 اجرای طرح «پزشک مجموعه» برای اولین بار و ایجاد مطب برای پزشکان در مجموعه ها و تعبیه چادرهای جداگانه برای استقرار تیم پزشکی  در منا و عرفات بود. پرواز مستقیم پروازهای مدینه قبل به مدینه منوره و بازگشت تمام پروازهای مدینه بعد از فرودگاه مدینه منوره به کشور از دیگر اولین های حج 92  بود که با حذف مسیر جده-مدینه موجب صرفه جویی در هزینه حمل و نقل و رضایت زائران شد. انعقاد بخش اعظم قراردادهای حج 93 و عمره 93-92 در موسم حج سالجاری و قبل از ایام تشریق از مهمترین اقدامات در حج سالجاری و از اولین های حج امسال بود.
آغاز برنامه ریزی و انعقاد قراردادهای حج 93 و عمره 93-92 در موسم حج سالجاری
تشکیل 5 کارگروه تخصصی در حوزه اسکان، تغذیه، حمل و نقل، پزشکی و منابع انسانی با حضور کارشناسان سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری، با هدف بررسی و چاره اندیشی مسائل زائران در حج آینده و عمره جاری در موسم حج امسال از مهمترین اقدامات صورت گرفته در حج 92 بود که این کارگروه‌ها تنها در موسم حج امسال بیش از 1500 نفر/ساعت جلسه کارشناسی برگزار کردند و این جلسات بعد از حج در ایران نیز ادامه یافت.
رئیس سازمان حج و زیارت در موسم حج گذشته با وزیر حج عربستان در محل کار وی طی دو جلسه دیدار داشت و در این دیدارها در خصوص عمره 93-92 و حج آینده مذاکراتی ابتدایی صورت گرفت . 
 از اقدامات مهم و اساسی در موسم حج گذشته انعقاد بخش اعظم قراردادهای حج 93 و عمره 93-92 در موسم حج سالجاری بود. امسال با ورود به موقع ایران به بازار عربستان ، از قدرت انتخاب و چانه زنی بشتری در بازار این کشور برخوردار بودیم که این اقدام به موقع صرفه‌جویی ده میلیون دلاری در هزینه های حج و عمره را در پی داشت.
اعزام عمره گزاران ایرانی از 14 ماه صفر به عربستان بعد از 30 سال
یکی از نتایج مهم اقدامات فوق الذکر و برنامه ریزی های به موقع، حضور زودهنگام عمره گزاران ایرانی امسال در سرزمین و حی بود.
در عملیات عمره جاری زائران ایرانی برای اولین بار بعد از سی سال از 14 صفر به عربستان اعزام شدند و بدین ترتیب توفیق زیارت حرم شریف نبوی(ص) و ائمه مظلوم بقیع در ایام پایانی ماه صفر نصیب ایشان گردید.
افزایش 70 درصدی اعزام به عمره و کاهش 15 درصدی هزینه ها
در عملیات عمره جاری با شروع زود هنگام اعزام زائران از 14 ماه صفر  ، بیش از 850 هزار نفر از عمره گزاران ایرانی به سرزمین وحی مشرف خواهند شد که این میزان نسبت به سال گذشته حدود 70 درصد افزایش داشته است و از طرفی با مدیریت خوب سازمان حج و زیارت هزینه های سفر 15/6  درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است .
ساماندهی زائران اربعین حسینی(ع) و تشکیل ستاد دائمی اربعین در سازمان حج و زیارت
در ایام اربعین سالجاری بیش از 450 هزار زائر ایرانی به عتبات عالیات اعزام شدند. سازمان حج و زیارت همزمان با آغاز اعزام عمره گزاران به سرزمین وحی، امسال برای اولین بار بطور جدی در حوزه ساماندهی زائران در ایام اربعین ورود پیدا کرد. سازمان حج و زیارت از حدود یک ماه مانده به ایام اربعین حسینی(ع) با برگزاری جلسات متعدد در سطوح مدیریتی و کارشناسی با حضور ارگان های همکار برای حضور زائران ایرانی در بزرگترین تجمع بشری برنامه ریزی و چاره‌اندیشی لازم را ترتیب داد.
پس از پایان عملیات اعزام زائران به عتبات در ایام اربعین «ستاد دائمی اربعین» با هدف برنامه ریزی، چاره اندیشی و بررسی اعزام زائران  در ایام خاص و مناسبت ها تشکیل شد.
تأسیس شرکت امید زائر در راستای تجهیز زیرساخت های سفرهای زیارتی
تأسیس و ثبت شرکت «توسعه و عمران امید زائر» برای جذب سرمایه های خارجی و هدایت ظرفیت های داخلی در راستای خدمات بهتر به زائران به ویژه در عراق از اقدامات مهم سازمان حج و زیارت در سالجاری بود که در واقع با اعتقاد به یکپارچه سازی خدمات سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری، شرکت شمسا و مؤسسه عمره سعادت تشکیل شده است و تحقق این راهکار می تواند بسیاری از ظرفیت های بالقوه را در قالب برنامه های سازمان حج و زیارت به عرصه بیاورد که ساخت و ساز و احداث زیرساخت های ضروری برای رفاه زائران عتبات تنها یکی از برکات آن خواهد بود.
سهمیه 64 هزار نفری حج تمتع برای زائران ایرانی
رئیس سازمان حج و زیارت در رأس هیئتی متشکل از کارشناسان سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبری در بهمن ماه امسال به عربستان سفر کرد و در دیداری که با وزیر حج این کشور داشت میزان سهمیه زائران ایرانی 64 هزار نفر تعیین گردید.
نام نویسی در کاروان های حج تمتع سه ماه زودتر از سالهای گذشته
با برنامه ریزی به موقع برای سفر زائران حج آینده ، امسال برای اولین بار نام نویسی زائران در کاروان های حج سه ماه زودتر سال‌های گذشته آغاز شد و مطابق با وعده سازمان حج و زیارت ظرفیت کاروان های حج آتی تا قبل از پایان سال در سراسر کشور تکمیل شده و بدین طریق زمان بیشتری برای برنامه ریزی برای سفر زائران حج و آموزش حج گزاران وجود خواهد داشت .
کاهش هزینه های حج و بهبود کیفیت خدمات
در حج سالجاری علی رغم افزایش قیمت ارز مبادله ای نسبت به سال گذشته بایستی قیمت کاروان های حج حدود 700 هزار تومان افزایش پیدا می کرد اما با مدیریت خوب هزینه ها ، قیمت کاروان های حج نسبت به سال گذشته افزایش نیافت و قیمت کاروان های حج آتی از 7 میلیون و 700 هزار تومان تا 10 میلیون و 590 هزار تومان می باشد.
از دیگر اقدامات خوب صورت گرفت در خصوص حج آینده حذف پنج گروه قیمتی با درجه پایین می باشد. در حج سالجاری به منظور ارائه خدمات بهتر به زائران ایرانی پنج گروه قیمتی با درجه پایین از گروه های حج تمتع آینده حذف شده است.
پرداخت هزینه حج تمتع در دو قسط
امسال برای اولین بار در تاریخ حج و زیارت کشور زائران حج تمتع هزینه سفر را در دو قسط پرداخت می‌کنند که با این اقدام در ایام پایانی سال از لحاظ اقتصادی به زائران فشار وارد نمی گردد و این تصمیم مدیریتی استقبال قابل توجه زائران برای نام نویسی در کاروانها و تکمیل ظرفیت کاروانهای حج 93 تا قبل از پایان سالجاری را در پی داشته است.
افزایش 60 درصدی اعزام به عتبات عالیات در ایام نوروز:
روزانه 80 گروه از زائران ایرانی در قالب گروه های هوایی و زمینی به عتبات عالیات اعزام می شوند. با توجه به استقبال بی نظیر مشتاقان زیارت حضرت اباعبدالله(ع) برای حضور در عتبات ایام عید نوروز با افزایش 60 درصدی اعزام ها روزانه 125 گروه از زائران ایرانی به عتبات اعزام خواهند شد.
ایجاد مؤسسه آموزش عالی علمی-کابردی سازمان حج و زیارت

با استدلال‌های مستندی که برای وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای آموزشی وزارتخانه مطرح شده موافقت مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت ایجاد موسسه آموزش عالی علمی کاربردی مستقل که علاوه بر رشته مدیریت حج و زیارت بتواند در رشته های مانند زبان و ادبیات عرب و زبان انگلیسی دانشجو پذیرد اخذ شده و بدین ترتیب از تک رشته ای بودن خارج و در مسیر توسعه نظام آموزشی سازمان گام برمی‌داریم و از طرفی این اقدام زمینه ارتقاء بینش و بصیرت دینی کارگزاران امور زیارتی و تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه حج ظرفیت ایجاد یک دانشگاه را دارد، را در پی خواهد داشت.

سازمان حج و زیارت در آستانه فرارسیدن بهار طبیعت ، سالی توأم با آرامش، تندرستی ، موفقیت و آکنده از معنویت را برای هموطنان عزیز آرزو دارد.

حسین ملایی امتیاز به خبر :
یکشنبه 04 آذر 1403
EN

اخبار